Wikipedia E-bikes

Hier vind je een overzicht van informatie over verschillende onderdelen van een elektrische fiets.

De accupositie van een elektrische fiets is de plek waar de accu is gevestigd op de fiets. Dat accu kan op meerdere posities zijn gevestigd, namelijk onder de bagagedrager, in of op het frame, rondom de trapas, onder de voordrager, onder het zadel of hangend aan de bagagedrager.

Het aantal Ampere (Ah) van de accu kan belangrijk zijn voor het maken van een keuze betreffend een elektrische fiets. Het Ah heeft invloed op het aantal kilomoters dat je af kan leggen met een volle accu. 


Extreme temperatuur verschillen kunnen invloed hebben op de kwaliteit van de batterij. Het is belangrijk om hier goed mee om te gaan.


Op de display van de fiets kunt u een aantal aspecten instellen voor een comfortabel rij-comfort. 


Indien u een elektrische fiets koopt is het raadzaam om de fiets te beveiligen en/of te verzekeren tegen diefstal. 


Het is verstandig om in de winterperiode de fiets op een aantal punten extra te verzorgen om geen schade op te lopen. We geven u hier een aantal tips.


Hoe kunt het beste de accu van uw elektrische fiets opladen? Er zijn twee manieren om de batterij op te laden; 1. Neem de batterij uit de fiets en laadt deze vervolgens op een voor u geschikte plaats op. 2. Laadt de batterij op terwijl deze in de fiets zit.


De Pedelec is een fiets waarbij de ondersteuning van de elektromotor wordt bepaald door de kracht die op de pedalen wordt uitgeoefend.


Een rotatiesensor is een sensor die meet of de pedalen van de fiets draaien. De rotatiesensor zit bij de trapas. Een rotatiesensor geeft tijdens het wegrijden niet direct ondersteuning.


Een trapkrachtsensor is een sensor die niet alleen registreert of de pedalen van de elektrische fiets draaien maar ook hoeveel kracht er gezet wordt op de pedalen. De naam trapkrachtsensor geeft het verschil met de rotatiesensor al een beetje aan. Hierbij wordt de ondersteuning eerst bepaald kijkend naar de kracht die je zelf op de trappers zet.


Trapondersteuning is de extra ondersteuning van de elektromotor bij het fietsen wanneer je zelf trapt. Bij het trappen krijg je hulp van de elektromotor. 


Bij een elektrische fiets kan de versnelling een grote rol spelen. De versnelling kan ook invloed hebben op bijv. de positie van de motor, het type kettingkast en op de onderhoudsbeurt van de E-bike. Hier worden drie typen versnellingen besproken, namelijk een naafversnelling, een derailleurversnelling en een traploze versnelling.


Bij een elektrische fiets met een uitneembare accu kunt u makkelijk de accu uit de fiets halen om deze bijv. op te laden. Bij een vaste accu kan dit niet. Beide accu's moeten regelmatig worden opgeladen. Beide opties hebben een paar voordelen en nadelen. Alle Trenergy fietsen hebben een uitneembare accu. 


Bij een elektrische fiets is het belangrijk dat er een goede krachtige rem op zit. U wilt natuurlijk dat u veilig tot stilstand kan komen als u met maximaal 25 kilometer per uur aan het fietsen bent. We bespreken hier vier typen remsystemen.