Techniek
Voorwielmotor
In het verleden werden elektrische fietsen hoofdzakelijk uitgevoerd met een motor in het voorwiel. Dit komt door het feit dat een voorwielmotor doorgaans eenvoudiger en veel goedkoper is dan een middenmotor. Tegenwoordig zien we, met name vanwege de natuurlijke fiets ervaring, steeds meer elektrische fietsen die uitgevoerd zijn met een middenmotor.
Op een elektrische fiets met een voorwielmotor lijkt het alsof je vooruit getrokken wordt. Dit heeft natuurlijk te maken dat niet het achterwiel, maar juist het voorwiel wordt aangedreven. Dat is in het begin best even wennen.
Fietsen met een voorwielmotor werken middels een snelheids -en rotatiesensor. De motor meet hoeveel snelheid u maakt en of de trappers rond gedraaid worden. De fiets meet dus niet hoeveel kracht u op de pedalen zet om bijvoorbeeld bergopwaarts of tegen de wind in te fietsen. De fiets kan om die reden er ook niet op reageren. De mate van ondersteuning bepaalt u zelf door te juiste ondersteuningsstand te selecteren.
Onze fietsen die voorzien zijn van een voorwielmotor, bijvoorbeeld de Trenergy E-Relax Pro, hebben een krachtig koppel van 40Nm. Doordat wij lichtgewicht motoren gebruiken in combinatie met intelligente software zal nauwelijks merkbaar zijn dat de motor in het voorwiel zit. Ook is een motor in het voorwiel onderhoudsarm en doordat u zelf kracht op de pedalen uitoefent wordt de fiets zowel via het achterwiel als via voorwiel aangedreven.
Middenmotor
Tegenwoordig vindt u een groot aantal Trenergy modellen uitgevoerd met een middenmotor. De middenmotoren kenmerken zich door de natuurlijke en krachtige rij ervaring. Trenergy maakt gebruik van diverse types middenmotoren. Zo zijn er motoren die met krachtsensoren werken en reageren op de hoeveelheid kracht die op de pedalen wordt uitgeoefend. Verder zijn er ook Trenergy fietsen uitgevoerd met een middenmotor met rotatiesensor. Hierdoor hoeft u minder kracht op de pedalen uit te oefenen. Welke fiets (en motor) het beste bij u past, is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke wensen en rij ervaring. Maak een afspraaak bij uw Trenergy dealer voor een uitgebreide testrit.
Op onze Performance-lijn fietsen gebruiken we de Bafang Maxdrive middenmotor. Deze middenmotor is geluidsarm en met 80Nm zeer krachtig, geschikt voor heuvelachtig gebieden of open vlaktes waar u regelmatig tegenwind moet trotseren.
De Bafang Maxdrive is uitgerust met drie sensoren;
- een krachtsensor welke direct op de pedaalkracht reageert,
- een rotatiesensor welke voor gelijkmatige ondersteuning en een
- snelheidssensor om de pedaalkracht en het rotatiesignaal goed te combineren voor een fantastische rijervaring!
Deze middenmotor is geluidsarm en door het lage zwaartepunt tussen de wielen is de fiets zeer wendbaar.
Daarnaast maken we ook gebruik van de Bafang Modest middenmotor. Deze motor bevat alleen een rotatiesensor, waardoor fietsen die zijn uitgerust met deze motor ideaal zijn voor mensen die wat minder kracht in de benen hebben. Bijvoorbeeld onze Trenergy Travel, Lisboa en Aveiro zijn uitgerust met een Bafang Modest middenmotor.
Display
Het grootste gedeelte van onze fietsen is uitgerust met een LCD kleuren-display waarmee u de juiste ondersteuningsstand kiest en waarmee u de verlichting kunt bedienen. Op het scherm is de snelheid, totaal aantal kilometers en dag afstand duidelijk af te lezen. Het bedienen gaat via een afstandsbediening met 3 toetsen.
In onze uitgebreide handleiding vindt u per fiets hoe u het display kunt gebruiken.
Trapsensor
De trapsensor (ook wel rotatiesensor genoemd) laat de controller (het brein van de fiets welke alles aanstuurt) weten wanneer deze de motor moet laten functioneren. Als je begint te trappen registreert de trapsensor dit direct, ook meet deze met welk toerental er rond getrapt wordt. In combinatie met de ingeschakelde ondersteunende stand en de snelheid van de fiets zal de motor altijd de gewenste ondersteuning geven. Doordat wij een trapsensor met wel 12 meetpunten gebruiken reageert de fiets snel met zowel het inschakelen en uitschakelen van de motor.
Controller
De controller is de regeleenheid van de fiets. Deze computer ontvangt signalen en verzendt signalen. Zo ontvangt deze bijvoorbeeld het trapsignaal en zal de motor direct aangestuurd worden, vervolgens zal de motor weer een controle signaal terug zenden naar de controller zodat deze het toerental af kan regelen. Door aan te sturen en ook weer een controle signaal terug te vragen kan de ondersteuning heel geleidelijk en soepel aangestuurd worden met als resultaat een elektrische fiets die erg prettig rijdt!
Batterij
In ons assortiment hebben wij bagagedrager batterijen en intube (frame) batterijen. Onze batterijen zijn opgebouwd met A-merk cellen welke een hoge energie dichtheid hebben en een laag gewicht. Daarnaast rusten wij onze batterijen uit met een modern management systeem welke de spanning van de cellen afzonderlijk monitort, de temperatuur in de batterij controleert en bijhoudt hoe vaak er geladen wordt en hoeveel stroom er afgenomen wordt.
Helaas zijn de te halen kilometers op een batterijvulling moeilijk van te voren aan te geven. Een elektrische fiets verbruikt veel meer stroom als deze bergop gaat, veel tegenwind heeft, het koud is, veel ondersteuning vraagt of als je zelf weinig trapkracht levert. Zo kan bijvoorbeeld een bepaalde batterij bij zeer ongunstige omstandigheden 25km halen maar bij gunstige omstandigheden kan dit zomaar 80km zijn.
Verlichting
De verlichting op onze fietsen is van het merk Spanninga & AXA. Spanninga is een gerenommeerd merk uit Friesland en heeft een breed assortiment fietsverlichting waarvan wij een aantal passende modellen voeren. Op onze nieuwere modellen voeren wij de AXA Compactline Koplamp. Met 35Lux heeft deze koplamp een zeer grote lichtopbrengst. In 2023 gaan wij ook enkele fietsen voorzien van rem verlichting. De verlichting op onze Trenergy fietsen werkt altijd via het elektrisch systeem. Je hebt er geen losse batterijen voor nodig en de verlichting is eenvoudig in te schakelen via het display.