Onderhoud uw elektrische fiets

Om jarenlang fietsplezier te hebben van je Trenergy elektrische fiets is het belangrijk dat je de elektrische fiets goed onderhoudt. Buiten de noodzakelijke onderhoudsbeurten bij een Trenergy dealer om, kun je zelf ook de elektrische fiets in goede conditie houden! Wij geven graag advies hoe je met een aantal simpele handelingen lang plezier blijft houden van je Trenergy elektrische fiets.

Ketting

Het is belangrijk dat je met regelmaat de ketting smeert, doe dit bij voorkeur met een droog-smeermiddel ook al is het een elektrische fiets met gesloten kettingkast. Een droog-smeermiddel trekt minimaal vuil aan waardoor de ketting zo min mogelijk slijt. Wij adviseren maandelijks de ketting te smeren, dan hoeft de ketting ook niet overmatig rijkelijk gesmeerd te worden. Dit is tevens een goed moment om te controleren of de ketting nog op de juiste spanning staat. Mocht dit niet het geval zijn dan kan je deze zelf op spanning brengen of even met je elektrische fiets langs een van onze dealer gaan zodat zij het voor jou kunnen doen.

Versnelling

Bij een naafversnelling is eenvoudig te controleren of deze nog juist afgesteld staat. Wanneer je bijvoorbeeld een Shimano Nexus 7 of 8 in versnelling 4 zet, moeten de gele markeringen op de schakelklok van de versnellingsnaaf lijnrecht tegenover elkaar staan. Is dit niet het geval dan moet de stelnippel bij de shifter aan het stuur in- of uitgedraaid worden om de juiste afstelling te krijgen. 

Remmen

Voordat je met je elektrische fiets onderweg gaat is het belangrijk dat je eerst even de remhendels in knijpt om te controleren of de remmen nog goed functioneren. Als het remhendel dicht tegen het handvat geknepen kan worden zal, mits de remvoering niet versleten is, de remkabel wat strakker gezet moeten worden. Dit kan worden gedaan door het stelnippel bij het remhendel uit te draaien. Controleer ook direct of bij een v-brake (velgrem) of hydraulische Magura HS11 rem de remblokken niet aanlopen tegen de velg en of hier nog voldoende voering op zit! Als je hierover twijfelt adviseren wij je om dit door een Trenergy dealer te laten beoordelen.

Banden

Controleer ongeveer twee keer per maand de spanning van de banden van je elektrische fiets. De beste methode om dit te doen, is door een fietspomp (voorzien van een drukmeter) te gebruiken. Pomp de voorband op tot 4 bar en de achterband tot 4,5/5 bar. Mocht je niet in het bezit zijn van een fietspomp met drukmeter knijp dan de band in aan de zijkant (wang) van de band en niet in het loopvlak. Het loopvlak van de band is namelijk verstevigd door een stugge anti-lek laag, waardoor deze niet in te drukken is. Wanneer je de zijkant van de band zeer gering in kunt drukken zal de band ongeveer de juiste spanning hebben. Controleer voor iedere rit of je niet lek gereden hebt. Dit kan je doen door het loopvlak van de band te controleren op eventuele ingereden voorwerpen. Je kan dan direct controleren of er nog voldoende profiel op het loopvlak zit.

Vering

Ga maandelijks na of de vering van je elektrische fiets nog goed functioneert. Het is van belang de veerpoten van de telescopische voorvork te beschermen met een silicone of teflon spray zodat de keerringen soepel blijven, geen vuil doorlaten en de vorkpoten niet gaan oxideren. Kijk dus goed of deze nog soepel veert en luister of er geen piepend geluid te horen is voordat je deze inspuit met een spray.

Batterij en elektrische onderdelen

Bij de onderhoudsbeurten zal een Trenergy dealer de elektronica van je elektrische fiets uitvoerig controleren en preventief behandelen om eventuele problemen te voorkomen. Zelf kan je wel de contactpunten van de batterij eens in de twee maanden behandelen met een vocht verdrijvend middel als Mahotec Alligator spray of Cyclon e-bike Connection spray. Wanneer je de elektrische fiets in de winter langdurig weg zet kan je dit het beste doen met een volledig opgeladen batterij. Daarnaast raden wij je sterk aan de batterij binnenshuis weg te leggen en eens per twee maanden aan aantal uren aan de lader te leggen tot deze aangeeft dat de batterij vol is.

Verlichting

Controleer voor iedere rit of de koplamp en het achterlicht van je elektrische fiets nog juist functioneren. Kijk dan direct of het controle signaal en de achtergrond verlichting van het display nog oplichten. Mocht je een defect ontdekken dan adviseren wij je om een Trenergy dealer te raadplegen.