Onderhoud uw elektrische fiets

Om jarenlang fietsplezier te hebben van uw Trenergy elektrische fiets is het belangrijk dat u uw fiets goed onderhoudt. Buiten de noodzakelijke onderhoudsbeurten bij uw Trenergy dealer om kunt u zelf ook uw elektrische fiets in goede conditie houden! Wij geven graag advies hoe u met een aantal simpele handelingen lang plezier blijft houden van uw Trenergy fiets.

Ketting

Het is belangrijk dat u met regelmaat de ketting smeert, doe dit bij voorkeur met een droog-smeermiddel ook al is het een fiets met gesloten kettingkast. Een droog-smeermiddel trekt minimaal vuil aan waardoor de ketting zo min mogelijk slijt. Wij adviseren maandelijks de ketting te smeren, dan hoeft de ketting ook niet overmatig rijkelijk gesmeerd te worden. Ook is dat het moment om makkelijk te controleren of de ketting nog op de juiste spanning ligt. Mocht dit niet zo zijn dan deze op spanning brengen of aanbieden bij uw Trenergy dealer.

Versnelling

Bij een naafversnelling als de Shimano Nexus 7, Nexus 8 of de SA 5 is eenvoudig te controleren of deze nog juist afgesteld staat. Wanneer u de Shimano Nexus 7 of 8 in versnelling 4 zet moeten de gele markeringen op de schakelklok van de versnellingsnaaf lijnrecht tegenover elkaar staan. Is dit niet het geval dan moet de stelnippel bij de shifter aan het stuur in- of uitgedraaid worden om de juiste afstelling te krijgen. De zelfde procedure geldt voor de SA (Sturmey Archer) 5 versnellingsnaaf alleen moet dan versnelling 2 ingeschakeld zijn.

Remmen

Het is belangrijk voor uw rit even de remhendels in te knijpen om te controleren of de remmen nog goed functioneren. Als het remhendel dicht tegen het handvat geknepen kan worden zal, mits de remvoering niet versleten is, de remkabel wat strakker gezet moeten worden. Dit kan worden gedaan door het stelnippel bij het remhendel uit te draaien. Controleer ook direct of dat bij een v-brake (velgrem) of hydraulische Magura HS11 rem de remblokken niet aanlopen tegen de velg en of hier nog voldoende voering op zit! Als u hier over twijfelt adviseren wij u sterk dit door uw Trenergy dealer te laten beoordelen.

Banden

Controleer ongeveer 2 keer per maand de spanning van uw banden. De beste methode dit te doen is door een fietspomp voorzien van een drukmeter te gebruiken, pomp de voorband op tot 4 bar en de achterband tot 4,5/5 bar. Mocht u niet in het bezit zijn van een fietspomp met drukmeter knijp dan de band in aan de zijkant (wang) van de band en niet in het loopvlak. Het loopvlak van de band is namelijk verstevigd door een stugge anti-lek laag waardoor deze niet in te drukken is. Wanneer u de zijkant van de band zeer gering in kunt drukken zal de band ongeveer de juiste spanning hebben.
Controleer voor iedere rit of u niet lek gereden hebt door het loopvlak van de band te controleren op eventuele ingereden voorwerpen. U kunt nu ook direct controleren of er nog voldoende profiel op het loopvlak zit.

Vering

Ga ook maandelijks na of de vering van uw elektrische fiets nog goed functioneert. Het is van belang de veerpoten van de telescopische voorvork te beschermen met een silicone of teflon spray zodat de keerringen soepel blijven en geen vuil doorlaten en zodat de vorkpoten niet gaan oxideren. Kijk dus goed of deze nog soepel veert en luister of er geen piepend geluid te horen is voordat je deze inspuit met een spray.

Batterij en elektrische onderdelen

Bij de onderhoudsbeurten zal uw Trenergy dealer de elektronica van uw elektrische fiets uitvoerig controleren en preventief behandelen om eventuele problemen te voorkomen. Zelf kunt u wel de contactpunten van de batterij eens in de twee maanden behandelen met een vocht verdrijvend middel als Mahotec Alligator spray of Cyclon e-bike Connection spray.
Wanneer u de fiets in de winter langdurig weg zet kunt u dit het beste doen met een volledig opgeladen batterij. Daarnaast raden wij u sterk aan de batterij binnenshuis weg te leggen en eens per twee maanden aan aantal uren aan de lader te leggen tot deze aangeeft dat de batterij vol is.

Verlichting

Controleer voor iedere rit of de koplamp en het achterlicht nog juist functioneren, kijk ook direct of het controle signaal en de achtergrond verlichting van het display nog oplichten. Mocht u een defect hier aan ontdekken adviseren wij u uw Trenergy dealer te raadplegen.