Rotatiesensor e-bike

Een rotatiesensor is een sensor die meet of de pedalen van de fiets draaien. De rotatiesensor zit bij de trapas. Een rotatiesensor geeft tijdens het wegrijden niet direct ondersteuning.

Een rotatiesensor is een sensor die meet of de pedalen van de fiets draaien. De rotatiesensor zit bij de trapas. Een rotatiesensor geeft tijdens het wegrijden niet direct ondersteuning.

Als het wiel een omwenteling heeft gemaakt zal de ondersteuning pas merkbaar zijn. De ondersteuning wordt gestart als het wiel begint te draaien. Dit gebeurt wel met een kleine vertraging. Dit gebeurt om omgekeerd.

Er zit ook een kleine vertraging het verbreken van de ondersteuning als je stopt met trappen. Je krijgt hierbij wel altijd de maximale ondersteuning van de als je gaat fietsen.De rotatiesensor biedt altijd ondersteuning, hoeveel kracht je ook zet. Het voordeel is ook dat het vaak lagere kosten met zich meebrengt.Als je begint te fietsen is de ondersteuning niet altijd direct voelbaar en kan het soms een beetje onnatuurlijk aanvoelen.

Trapkrachtsensor

Een trapkrachtsensor is een sensor die niet alleen registreert of de pedalen draaien maar ook hoeveel kracht er gezet wordt op de pedalen.

De naam trapkrachtsensor geeft het verschil met de rotatiesensor al een beetje aan. Hierbij wordt de ondersteuning eerst bepaald kijkend naar de kracht die je zelf op de trappers zet. Doormiddel van instellingen in het programma wordt dit vergeleken met de maximale hoeveelheid kracht die je wil geven. Op deze manier wordt de juiste ondersteuning geboden tijdens het fietsen.

Als je harder gaat trappen zal je ook meer ondersteuning krijgen. Ook een verschil met de rotatiesensor is dat je bij het wegrijden al meteen de ondersteuning merkt.

Hierbij moet je dus wel inspanning leveren om ondersteuning te krijgen.

Voor en nadelen rotatiesensor en trapkrachtsensor

  rotatiesensor trapkrachtsensor
voordeel betrouwbaar voelt natuurlijk aan
  altijd ondersteuning hoe harder je trapt, hoe meer ondersteuning je krijgt
    bij het wegrijden heb je direct ondersteuning
nadeel bij wegrijden is de ondersteuning niet direct merkbaar alleen ondersteuning als je zelf ook inspanning levert
  kan onnatuurlijk aanvoelen moet regelmatig gekalibreerd worden
  onttrekt meer energie van de accu