Typen versnellingen E-bike
Bij een elektrische fiets kan de versnelling een grote rol spelen. De versnelling kan ook invloed hebben op bijv. de positie van de motor, het type kettingkast en op de onderhoudsbeurt van de E-bike. Hier worden drie typen versnellingen besproken, namelijk een naafversnelling, een derailleurversnelling en een traploze versnelling.
Bij een elektrische fiets kan de versnelling een grote rol spelen. De versnelling kan ook invloed hebben op bijv. de positie van de motor, het type kettingkast en op de onderhoudsbeurt van de E-bike. Hier worden drie typen versnellingen besproken, namelijk een naafversnelling, een derailleurversnelling en een traploze versnelling.
1. Naafversnelling
Een naafversnelling is een versnelling waarbij alle tandwielen verborgen zijn in de naaf van het achterwiel van de elektrische fiets. De naafversnelling is momenteel de versnelling die het meest voorkomt op de elektrische fietsen. De tandwielen zijn hierbij ook niet zichtbaar.
Een voordeel van de naafversnelling is dat de ketting opgesloten zit in een behuizing en daardoor stof- en vochtvrij werkt. Je kan schakelen met je fiets als je niet aan het trappen bent ( in rust). In plaats van de fietsketting veranderden de tandwielen van plaats. Ook als je stilstaat kun je de versnelling in een andere positie zetten. Als je toch schakelt tijdens het fietsendan kan dit de naafversnelling beschadigen. Daarom zit er vaak een schakelhulp op de elektrische fiets. De schakelhulp zorgt voor een korte onderbreking in de ondersteuning tijdens het schakelen en beschermt hiermee de naafversnelling. Het meest gangbare aantal versnellingen is 3, 5, 7 of 8 en kan oplopen tot 14.
De naafversnelling kan uitgerust worden met een belt-drive of tandriemaandrijving. Een groot voordeel hiervan is dat er geen tot weinig onderhoud nodig is. De belt-drive zit op onze nieuwe model de Trenergy Sprocket.
Voordelen naafversnelling
Goed bereik.
Relatief goedkoop.
Loopt redelijk licht in de versnellingen.
Weinig onderhoud nodig.
Geen zichtbare tandwielen.
Kan schakelen als de fiets stil staat.
Nadelen naafversnelling
Grotere stappen tussen de versnellingsstanden.
Het achterwiel is minder eenvoudig te verwijderen.
2. Derailleurversnelling
Een derailleurversnelling is een versnelling op de elektrische fiets waarbij met behulp van een schakelmechanisme de fietsketting van tandwiel wordt gewisseld. dit systeem zit gemonteerd op het achterwiel. De meeste sportieve fietsen in ons land zijn voorzien van een derailleur versnelling. Dit is een open schakel systeem dat werkt d.m.v. meerdere, verschillende formaten tandwielen. Met een derailleurversnelling moet je schakelen als je aan aan het trappen bent. Het is belangrijk dat de spanning op de ketting niet te hevig wordt. Je kan dan beter even wat gas terug nemen. Bij het schakelen zal de derailleur versnelling proberen de ketting op een ander tandwiel te duwen.
Voordelen derailleurversnelling
Groot aantal versnellingen beschikbaar.
Licht in gewicht.
Nadelen derailleurversnelling
Vuil en onderhoudsgevoelig.
Regelmatig afstellen van systeem.
Schakelen kan alleen tijdens het fietsen.
3. Automatische versnelling
Een Traploze versnelling is een versnelling op een elektrische fiets waarbij je met een soort gashendel op het stuur zelf bepaalt hoe zwaar of licht je trapt. Hierbij heb je geen vast aantal versnellingen. De meest voorkomende automatische versnelling op een elektrische fiets is van het merk Nuvinci.
Voordelen automatische versnelling
Weinig onderhoud nodig.
Schakelen kan tijdens het trappen.
Het schakelt terug naar de lichtste stand als je stil staat.
Nadelen automatische versnelling
Het is relatief zwaar.
Tussentijds moet je veel schakelen.