De accupositie van een elektrische fiets is de plek waar de accu is gevestigd op de fiets. Dat accu kan op meerdere posities zijn gevestigd, namelijk onder de bagagedrager, in of op het frame, rondom de trapas, onder de voordrager, onder het zadel of hangend aan de bagagedrager. De accu of batterij is het belangrijkste van de e-bike. Dit geeft de nodige energie. Met een accu is een fiets gemiddeld 6 kilo zwaarder. De accu is ook van invloed op de balans van de fiets. Hoe lager de zwaartepunt van de fiets, hoe stabieler deze op de weg ligt. Dus hoe lager de accu op de fiets zit, hoe stabieler de fiets rijdt. Hieronder worden 3 typen accuposities besproken.

Het aantal Ampere (Ah) van de accu kan belangrijk zijn voor het maken van een keuze betreffend een elektrische fiets. Het Ah heeft invloed op het aantal kilomoters dat je af kan leggen met een volle accu. 

Extreme temperatuur verschillen kunnen invloed hebben op de kwaliteit van de batterij. Het is belangrijk om hier goed mee om te gaan.

Op de display van de fiets kunt u een aantal aspecten instellen voor een comfortabel rij-comfort. 

Een E-bike is een elektrische fiets met een hulpmotor. Bij de E-bike staan de motor en de trappers niet met elkaar in verband. In feite is dit een andere versie van een snorfiets, de motor is ook duidelijk aanwezig. 

Indien u een elektrische fiets koopt is het raadzaam om de fiets te beveiligen en/of te verzekeren tegen diefstal. 

Het is verstandig om in de winterperiode de fiets op een aantal punten extra te verzorgen om geen schade op te lopen. We geven u hier een aantal tips.

Welke motorpositie is geschikt voor jou? Is nou een voorwielmotor, een middenmotor of achterwielmotor het meest geschikt voor jouw situatie? Dit gegeven is niet helemaal op voorhand vast te leggen. Het is ook belangrijk wat je zelf fijn vindt aanvoelen op de elektrische fiets. Wel kun je een aantal algemene richlijnen aanhouden.

De term elektrische fiets is een verzamelnaam van de termen pedelec, hybrid of e-bike. Een elektrische fiets is een vervoersmiddel waarmee je jouw eigen kracht combineert met de kracht van een elektromotor.

Er zijn diverse factoren of situaties die invloed hebben op het verbruik van de accu of batterij en dus ook de rij-afstand per batterij-lading kunnen be├»nvloeden. Deze factoren staan hier op een rijtje. Ook staan er een paar tips bij voor een beter energie verbruik. 

De loophulp is een functie op de elektrische fiets waarmee je handmatig de ondersteuning kan activeren zonder de pedalen te hoeven draaien. 

Hoe kunt het beste de accu van uw elektrische fiets opladen? Er zijn twee manieren om de batterij op te laden; 1. Neem de batterij uit de fiets en laadt deze vervolgens op een voor u geschikte plaats op. 2. Laadt de batterij op terwijl deze in de fiets zit.

De Pedelec is een fiets waarbij de ondersteuning van de elektromotor wordt bepaald door de kracht die op de pedalen wordt uitgeoefend.

Een rotatiesensor is een sensor die meet of de pedalen van de fiets draaien. De rotatiesensor zit bij de trapas. Een rotatiesensor geeft tijdens het wegrijden niet direct ondersteuning. Als het wiel een omwenteling heeft gemaakt zal de ondersteuning pas merkbaar zijn. De ondersteuning wordt gestart als het wiel begint te draaien. Dit gebeurt wel met een kleine vertraging. Dit gebeurt om omgekeerd.

Een trapkrachtsensor is een sensor die niet alleen registreert of de pedalen van de elektrische fiets draaien maar ook hoeveel kracht er gezet wordt op de pedalen. De naam trapkrachtsensor geeft het verschil met de rotatiesensor al een beetje aan. Hierbij wordt de ondersteuning eerst bepaald kijkend naar de kracht die je zelf op de trappers zet.

Trapondersteuning is de extra ondersteuning van de elektromotor bij het fietsen wanneer je zelf trapt. Bij het trappen krijg je hulp van de elektromotor. De meeste moderne elektrische fietsen zijn voorzien van trapondersteuning. Er zitten sensoren op de fiets die verschillende aspecten meten zoals je snelheid en je trapkracht. Kijkend naar deze aspecten zorgen de sensoren ervoor dat de juiste ondersteuning wordt geboden. 

Bij de keuze van een elektrische fiets kan het type kettingkast belangrijk zijn en moet je hier vroegtijdig over nadenken. Dit kan invloed hebben op het type versnelling en de plaats van de motor. 

Bij een elektrische fiets kan de versnelling een grote rol spelen. De versnelling kan ook invloed hebben op bijv. de positie van de motor, het type kettingkast en op de onderhoudsbeurt van de E-bike. Hier worden drie typen versnellingen besproken, namelijk een naafversnelling, een derailleurversnelling en een traploze versnelling. 

Bij een elektrische fiets met een uitneembare accu kunt u makkelijk de accu uit de fiets halen om deze bijv. op te laden. Bij een vaste accu kan dit niet. Beide accu's moeten regelmatig worden opgeladen. Beide opties hebben een paar voordelen en nadelen. Alle Trenergy fietsen hebben een uitneembare accu. 

Het vermogen en het koppel van de motor zijn twee aspecten die we hier graag even willen toelichten. Beide kunnen invloed hebben op jouw keuze voor een elektrische fiets.

De motorpositie is de plaats waar de elektromotor van de elektrische fiets gevestigd is. Dat kan op drie plekken zijn, namelijk op het voorwiel, het achterwiel of bij de trapas. Je hebt daarom een e-bike met een voorwielmotor, een achterwielmotor of een middenmotor. Het is niet zo maar te zeggen welke positie van de motor op een elektrische fiets het beste is. Tegenwoordig is er heel veel keus op het gebied van e-bikes. Dit maakt de keuze alleen maar lastiger. Je ziet wel dat men steeds meer terugkomt op een fiets met een voorwielmotor.

Bij een elektrische fiets is het belangrijk dat er een goede krachtige rem op zit. U wilt natuurlijk dat u veilig tot stilstand kan komen als u met maximaal 25 kilometer per uur aan het fietsen bent. We bespreken hier vier typen remsystemen.

Top